Eetbare wilde planten

Regel 1; bij twijfel niet eten (weet wat je plukt)
Zat planten in onze tuinen en omgeving zijn (zeer) gevaarlijk om te eten. Weet dus zeker wat je plukt. Bij twijfel, niet eten.

Regel 2; check waar je het plukt
Dat je niet snel een plant gaat eten van een honden uitlaat plek is logisch, maar ook aan een veld wat continue besproeid wordt wil je waarschijnlijk ook niet eten.

Regel 3; alleen jonge mooie bladen/bloemen
Als een plant of een deel van een plant er niet meer fris uit ziet, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Grofweg gezegd, alleen eten als het een veilige plant is om te eten en de plant er gezond uit ziet.

Welke wilde bloemen en planten zijn te eten in de Wijk?
Zat planten zijn te eten in en om de Wijkseweg heen, maar samengevat zijn de meeste krachtige en meest makkelijk te gebruiken de paardebloem en de brandnetel (wel even uitkijken met plukken).

Brandnetel
De favoriet van Laurette, de brandnetel. Boordevol ijzer, mineralen, vitamine c, eiwit, omega 3 en erg voedzaam. Helpt ook nog eens bij een burnout. Uitkijken met plukken, de haartjes prikken. In kokend water leggen of in de blender bij een smoothie en dan is het veilig eten. Pluk alleen de jonge brandnetel en geen zwarte blade, stugge stengels of dof uiterlijk. Liefst kort houden zodat de brandnetel weer aangroeit. In stamppot, smoothie, als spinazie, brood, thee.

Paardebloem
Alles behalve stengel te eten, bitter. Goed voor lever, nieren en blaas.
Door sla, in smoothie, stoven met gecarameliseerde ui, samen met spek en azijn.

Weegbree
Werkt super goed als verkoudheidsthee of in combinatie met een soep/salade. En natuurlijk het sap werkt als anti wesp/bij/brandnetel steek. Smal groen blad met streepje.

Duizendblad
Een kruid waarvan de bloem is eetbaar. Pittig, peperig. Bloed stelpend, kneuzen en er op of thee.

Groot kaasjeskruid
Plant is te eten, die mini kaasjes ook zolang ze niet zwart zijn. Mooie paarse plant op de foto, mooi om in de tuin te hebben, goed voor insecten. Plant helpt bij keelpijn of darm ontsteking, dempt hoest prikkel. Als spinazie te bereiden, door sla, door soep, bloem op gebak of sla, bloem drogen en als thee.

Brandnetel
Boordevol ijzer, mineralen, vitamine c, eiwit, omega 3 en erg voedzaam. Helpt ook nog eens bij een burnout. Uitkijken met plukken, de haartjes prikken. In kokend water leggen of in de blender bij een smoothie en dan is het veilig eten. Pluk alleen de jonge brandnetel en geen zwarte blade, stugge stengels of dof uiterlijk. Liefst kort houden zodat de brandnetel weer aangroeit. In stamppot, smoothie, als spinazie, brood, thee. Wortels kunnen in thee (mannen met prostaat problemen). Werd ook gebruikt om op reuma plekken te slaan (geen advies).

Middelste teunisbloem
Alles van te eten, 2 jarige plant. Tegen angst stoornissen, tegen vrouwen problemen, goed voor huid. Bloemen in de salade, kruidenboter, knopjes snijden en je hebt confetti, zaadjes ook te eten.

Gele toorts
Plant niet eten, wel thee van te maken. Gezondheidsthee. Anti mol.

Chicory
Blauwe bloem, waarvan bloem te eten is en het super jonge bald. Worterls worden gebruikt voor koffie alternatief. Ontgift, goed voor lever darm.

Bijvoed
Last van je voeten? In je schoen doen. Qua eten is het een kruid, lekker in combinatie met tomaat of in kruidenboter of dressing.

Klaver, wit
Erg bitter

Klaproos/papaver
Werkt kalmerend, bij slapeloosheid. Bloem samen met vodka maakt tinctuur, 1 theelepel is al kalmerend. Pioniersplant die als eerste opkomt nadat de grond is verstoord. Check dus wel of de grond niet vervuild is gemaakt.

Sintjanskruid
Anti depressiva olie. Blaadje kun je tegen de zon in houden en zouden gaatjes in moeten zitten, dan is het de echte sintjanskruid (anders kan het de giftige jacobskruiskruid zijn). Let op! Interacteert met medicijnen, dus voorzichtig zijn en in overleg met huisarts.

Witte koning klaver
Niet eten, maar heerlijke amandel geur.

Melganzenvoet
Oer-spinazie, erg lekker. Zomergroente.

Kleefkruid
Te juicen en samen met honing goed voor lymfe ondersteuning.

Zevenblad
Romeinse groente, jong blad goed voor in soep of in pesto.

Leave a Comment